
Farmsaat prowadzi także własną, tzw. rejonizację odmian, czego nie ma w swojej ofercie COBORU, krajowa jednostka badająca i rejestrująca z urzędu większość roślin uprawnych. Strategia ta jest konsekwencją firmowych obserwacji i wyników polowych jej uprawianych odmian kukurydzy, które charakteryzują się różną wielkością i jakością plonów w poszczególnych rejonach ich uprawy w Polsce. Na tej podstawie farmartnerzy zalecają rolnikom odmiany najlepiej przystosowane do lokalnych warunków agrotechnicznych.
Test poletkowy plonowania odmian w warunkach polowych przeprowadzono w gospodarstwie p. Grzegorza Przybylskiego. Kukurydzę wysiano 29 kwietnia na glebie kl. IV a/b w obsadzie 83 tys. roślin/ha. Plony, jak na ten skrajnie suchy sezon, okazały się dość dobre (patrz foto – tabela wyników). Zebrane ziarno miało wilgotność od 30,4% (odmiana Farmfire; FAO 230) do 36,3% (Farmurphy; FAO 260). Co interesujące, cecha ta nie ma w tym roku ścisłego związku z FAO – patrz tabela wyników).
Wśród zbieranych 11 odmian najniższy plon mokrego ziarna kukurydzy (o wilgotności polowej 33%) – 7,44 t/ha (w przeliczeniu na 14% H20 – 5,55 t/ha – uzyskała odmiana Farmtoso (FAO 240/230). Z kolei najwyższy plon osiągnęła odmiana Farmfire (FAO 230), odpowiednio 9,16 t/ha ziarna mokrego (o wilgotności polowej 30,4%) i 7,12 t/ha w przeliczeniu na 14% wilgotności.
(bie)