StoryEditor

Jak rolnicy z Japonii i Meksyku ograniczają straty w azocie?

Nowości ze świata - Japonia/Meksyk: Badacze z JIRCAS (Japońskie Międzynarodowe Centrum Badawcze Nauk Rolniczych) zbadali sposoby ograniczenia wycieku azotu do ekosystemów poprzez proces zwany biologicznym hamowaniem nitryfikacji BNI. 
17.10.2023., 08:10h
Chodzi o to, że azot z nawozów mineralnych nie jest w pełni wykorzystywany przez rośliny (maksymalne wykorzystanie to około 30%) i ulatnia się do atmosfery bądź zanieczyszcza środowisko. Kluczem do sukcesu ma być przyhamowanie działania bakterii nitryfikacyjnych, co w niewielkim stopniu potrafią robić same rośliny.

Na pierwszy ogień poszła kukurydza (na zdjęciu badania nad tym gatunkiem w Meksyku). Jej korzenie wytwarzają substancje, które porównano do antybakteryjnego działania antybiotyków, co oznacza hamowanie rozwoju bakterii nitryfikacyjnych.

Kukurydza BNI ograniczająca straty azotu w Meksyku. Fot. Balderas.
Odkrycie, jak dokładnie przebiega proces BNI, ma być podstawą do stworzenia programu hodowlanego najpierw w kukurydzy, a w przyszłości także w innych gatunkach uprawnych. Wszystko po to, by po pierwsze zmniejszyć stosowanie nawozów azotowych i jednocześnie zwiększyć ich wykorzystanie przez rośliny.
Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. styczeń 2025 15:02