
Cecha jaką jest przepuszczalność gleby wynika gównie ze składu granulometrycznego i to nie tylko warstwy ornej, ale też głębszych warstw. Jednak wpływ na przepuszczalność mogą mieć warunki, w jakich gleba była uprawiana, np. istnienie podeszwy płużnej. Informacja o tym czy gleba jest przepuszczalna wpływa na agrotechnikę.
Przepuszczalność gleby zdrowej, bez zagęszczonego poziomu podeszwy płużnej wynika wprost ze składu granulometrycznego. Są cztery klasy przepuszczalności (patrz rysunek z trójkątem):
- A – o wysokiej przepuszczalności;
- B – umiarkowanie przepuszczalne do przepuszczalnych;
- C – o niskiej przepuszczalności;
- D – w zasadzie nieprzepuszczalne.
Aby dowiedzieć się do jakiej klasy należy nasza gleba (lub jej poziomy) można skorzystać z dwóch ścieżek:
- najlepiej zbadać próbki gleby z poziomów glebowych w celu określenia procentowej zawartości piasku, pyłu i iłu;
- sprawdzić na mapie glebowej (np. w dokumentacji gospodarstwa lub na geoportalu) jak została sklasyfikowana gleba pod względem s...