
– Wprowadzenie podatku cukrowego będzie miało bardzo negatywny wpływ nie tylko na konkurencyjność zakładów produkujących nektary owocowe, warzywne i owocowo-warzywne, ale dla całej branży zajmującej się uprawą i zagospodarowaniem buraka cukrowego – uważa Krzysztof Nykiel, Prezes Zarządu Głównego Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego. Prezes Związku podkreśla, że wprowadzenie tego opodatkowania przyczyni się do drastycznego zmniejszenia zapotrzebowania na buraki cukrowe, co zagraża przyszłości krajowej produkcji tego surowca.
Obawy o przyszłość sektora podzielają również sadownicy polskich owoców, w szczególności jabłek i owoców miękkich, wskazując, że de facto podatek cukrowy jest podatkiem nakładanym na polskie owoce.
– Dodatkowa opłata spowoduje spadek zapotrzebowania na owoce i warzywa dla przetwórstwa o co najmniej 95 tys. t rocznie. Dotyczyć to będzie w pierwszej kolejności kluczowych polskich owoców – jabłek oraz owoców miękkich, tj. czarna porzeczka, aronia, wiśnia i malina. Ustawa uderza w polski przemysł przetwórczy i jego zaplecze surowcowe – sadownictwo. Nową daninę odbieramy jako chęć opodatkowania polskich owoców, które są istotnym składnikiem napojów owocowych i nektarów – mówi Julian Pawlak, Prezes Stowarzyszenia KUPS.
KZBC przesłał swoje stanowisko, w ramach konsultacji społecznych, do Ministra Zdrowia oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Związek postuluje całkowite wycofanie się ze szkodliwych dla całej branży przetwórczej oraz producentów buraka cukrowego rozwiązań ujętych w projekcie ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów.
[bie]