Oczywistym jest, że w celu lepszego zimowania rzepak i zboża potrzebują odpowiedniej ilości składników mineralnych. Warto wiedzieć, które z nich są kluczowe i ile ich podać.
Rośliny ozime do przezimowania potrzebują przede wszystkim mocnego systemu korzeniowego, który budowany jest przy dobrej dostępności przede wszystkim fosforu, ale także magnezu i mikroelementów. Ta ostatnia grupa składników, choć pobierana w dużo mniejszych ilościach niż makroelementy ma szczególne znaczenie dla przezimowania zbóż.
Zarówno dla zbóż i rzepaku warunkiem dobrego przezimowania jest dobre odżywienie mikroelementami, takimi jak bor, mangan, molibden, miedź, cynk i żelazo. Nie chodzi tylko o fizyczne zagęszczenie soku komórkowego, który jeśli zawiera więcej składników ma niższą temperaturę zamarzania.
Każdy z pierwiastków pełni określoną funkcję, która w bardziej lub mniej bezpośredni sposób wpływa na przezimowanie roślin.
Bor
Pierwiastek ten odpowiada w roślinach za sprawne podziały komórkowe w stożkach wzrostu. Oznacza to, że przy jego niedoborze korzenie będą się gorzej rozwijać, co niesie ryzyko gorszego przezimowania w przypadku, kiedy zima dla odmiany będzie długa i mroźna. Bor odpowiada też za tworzenie ligniny oraz wzmacnianie ścian komórkowych, co dla zbóż i rzepaku oznacza większą wytrzymałość mechaniczną prz...