StoryEditor

Na żywność ekologiczną wydajemy średnio 67 euro rocznie!

Konsumpcja żywności ekologicznej w krajach Europy wzrasta. Dowodem na to jest między innymi znaczny wzrost wartości sprzedaży bezpośredniej produktów ekologicznych w ciągu ostatnich kilkunastu lat.
06.11.2019., 11:11h
Od roku 2000 do 2017 można zaobserwować znaczny wzrost wartości sprzedaży bezpośredniej produktów wytworzonych w gospodarstwach ekologicznych w Europie i krajach UE. W 2000 roku wartość sprzedaży bezpośredniej w całej Europie wynosiła 7 mld euro, a w 2017 już 37,3 mld euro. W Krajach Wspólnoty wzrost ten był bardzo podobny. Na początku lat dwutysięcznych wynosił 6,5 mld euro, a przez 17 lat wzrósł do poziomu 34,4 mld euro.

Najwyższym wzrostem rynku żywności ekologicznej charakteryzuje się Francja, ponieważ odnotowano tam zwiększenie sprzedaży detalicznej o 18%. Drugie miejsce zajmuje Hiszpania ze wzrostem sprzedaży o 16%. Miejsce trzecie należy do Lichtensteinu i Danii, gdzie wzrost sprzedaży detalicznej żywności ekologicznej wzrósł o 15%.

Najwyższe spożycie żywności ekologicznej na mieszkańca było w Szwajcarii. Mieszkańcy tego kraju na żywność ekologiczną w 2017 roku przeznaczali około 288 euro. Z kolei Duńczycy z kolei na ekożywność wydawali średnio 278 euro, a Szwedzi natomiast około 237 euro. Niemcy w na żywność ekologiczną w ciągu roku wydali 122 euro, czyli o 4 euro więcej niż Francuzi, którzy wydawali średnio 11...
Pozostało 20% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Donata Kosicka
Autor Artykułu:Donata Kosicka
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 02:27