StoryEditor

Na żywność ekologiczną wydajemy średnio 67 euro rocznie!

Konsumpcja żywności ekologicznej w krajach Europy wzrasta. Dowodem na to jest między innymi znaczny wzrost wartości sprzedaży bezpośredniej produktów ekologicznych w ciągu ostatnich kilkunastu lat.
06.11.2019., 11:11h
Od roku 2000 do 2017 można zaobserwować znaczny wzrost wartości sprzedaży bezpośredniej produktów wytworzonych w gospodarstwach ekologicznych w Europie i krajach UE. W 2000 roku wartość sprzedaży bezpośredniej w całej Europie wynosiła 7 mld euro, a w 2017 już 37,3 mld euro. W Krajach Wspólnoty wzrost ten był bardzo podobny. Na początku lat dwutysięcznych wynosił 6,5 mld euro, a przez 17 lat wzrósł do poziomu 34,4 mld euro.

Najwyższym wzrostem rynku żywności ekologicznej charakteryzuje się Francja, ponieważ odnotowano tam zwiększenie sprzedaży detalicznej o 18%. Drugie miejsce zajmuje Hiszpania ze wzrostem sprzedaży o 16%. Miejsce trzecie należy do Lichtensteinu i Danii, gdzie wzrost sprzedaży detalicznej żywności ekologicznej wzrósł o 15%.

Najwyższe spożycie żywności ekologicznej na mieszkańca było w Szwajcarii. Mieszkańcy tego kraju na żywność ekologiczną w 2017 roku przeznaczali około 288 euro. Z kolei Duńczycy z kolei na ekożywność wydawali średnio 278 euro, a Szwedzi natomiast około 237 euro. Niemcy w na żywność ekologiczną w ciągu roku wydali 122 euro, czyli o 4 euro więcej niż Francuzi, którzy wydawali średnio 11...
Pozostało 20% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Donata Kosicka
Autor Artykułu:Donata Kosicka
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:13