Od roku 2000 do 2017 można zaobserwować znaczny wzrost wartości sprzedaży bezpośredniej produktów wytworzonych w gospodarstwach ekologicznych w Europie i krajach UE. W 2000 roku wartość sprzedaży bezpośredniej w całej Europie wynosiła 7 mld euro, a w 2017 już 37,3 mld euro. W Krajach Wspólnoty wzrost ten był bardzo podobny. Na początku lat dwutysięcznych wynosił 6,5 mld euro, a przez 17 lat wzrósł do poziomu 34,4 mld euro.
Najwyższym wzrostem rynku żywności ekologicznej charakteryzuje się Francja, ponieważ odnotowano tam zwiększenie sprzedaży detalicznej o 18%. Drugie miejsce zajmuje Hiszpania ze wzrostem sprzedaży o 16%. Miejsce trzecie należy do Lichtensteinu i Danii, gdzie wzrost sprzedaży detalicznej żywności ekologicznej wzrósł o 15%.
Najwyższe spożycie żywności ekologicznej na mieszkańca było w Szwajcarii. Mieszkańcy tego kraju na żywność ekologiczną w 2017 roku przeznaczali około 288 euro. Z kolei Duńczycy z kolei na ekożywność wydawali średnio 278 euro, a Szwedzi natomiast około 237 euro. Niemcy w na żywność ekologiczną w ciągu roku wydali 122 euro, czyli o 4 euro więcej niż Francuzi, którzy wydawali średnio 11...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Na żywność ekologiczną wydajemy średnio 67 euro rocznie!
Konsumpcja żywności ekologicznej w krajach Europy wzrasta. Dowodem na to jest między innymi znaczny wzrost wartości sprzedaży bezpośredniej produktów ekologicznych w ciągu ostatnich kilkunastu lat.