StoryEditor

Azot w rolnictwie: Badania wskazują na konieczność optymalizacji

Optymalizacja globalnego nawożenia azotem może zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe i zrównoważony rozwój. Przedstawiamy wyniki najnowszego badania Uniwersytetu w Getyndze.
29.06.2024., 11:15h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Nierównomierne zużycie azotu na świecie
  • 110% więcej żywności w biedniejszych krajach
  • Efektywne nawożenie azotem: Więcej plonów przy mniejszym zużyciu

Nierównomierne zużycie azotu na świecie

Optymalizacja globalnego nawożenia azotem może poprawić bezpieczeństwo żywnościowe i ekologiczną zrównoważoność. Do takiego wniosku doszło nowe badanie Uniwersytetu w Getyndze.

Zgodnie z tym badaniem azot jest obecnie wykorzystywany bardzo nierównomiernie: bogate kraje używają zbyt dużo nawozów, podczas gdy w tzw. globalnym południu stosuje się ich zbyt mało. W efekcie jakość wód i różnorodność biologiczna w bogatszych krajach maleją, podczas gdy w biedniejszych krajach plony są niewystarczające.

Zobacz też: Precyzyjne dawkowanie środków ochrony roślin

110% więcej żywności w biedniejszych krajach

Pozostało 71% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 05:51