StoryEditor

Azot w rolnictwie: Badania wskazują na konieczność optymalizacji

Optymalizacja globalnego nawożenia azotem może zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe i zrównoważony rozwój. Przedstawiamy wyniki najnowszego badania Uniwersytetu w Getyndze.
29.06.2024., 11:15h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Nierównomierne zużycie azotu na świecie
  • 110% więcej żywności w biedniejszych krajach
  • Efektywne nawożenie azotem: Więcej plonów przy mniejszym zużyciu

Nierównomierne zużycie azotu na świecie

Optymalizacja globalnego nawożenia azotem może poprawić bezpieczeństwo żywnościowe i ekologiczną zrównoważoność. Do takiego wniosku doszło nowe badanie Uniwersytetu w Getyndze.

Zgodnie z tym badaniem azot jest obecnie wykorzystywany bardzo nierównomiernie: bogate kraje używają zbyt dużo nawozów, podczas gdy w tzw. globalnym południu stosuje się ich zbyt mało. W efekcie jakość wód i różnorodność biologiczna w bogatszych krajach maleją, podczas gdy w biedniejszych krajach plony są niewystarczające.

Zobacz też: Precyzyjne dawkowanie środków ochrony roślin

110% więcej żywności w biedniejszych krajach

Pozostało 71% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 16:38