StoryEditor

Dekarbonizacja żywności: Yara produkuje „zielony” nawóz

Yara produkuje ekologiczny nawóz, redukujący emisje CO2. Pierwsze dostawy trafiły do szwedzkiej spółdzielni Lantmännen. Poznaj szczegóły!
22.06.2024., 11:08h

Dekarbonizacja przemysłu spożywczego: Yara wprowadza „zielony” nawóz

10 czerwca norweski koncern nawozowy Yara oficjalnie rozpoczął produkcję nawozu azotowego z odnawialnego amoniaku

- Jest to ważny kamień milowy dla firmy Yara i dla dekarbonizacji łańcucha wartości w przemyśle spożywczym – wyjaśnił Svein Tore Holsether, prezes i dyrektor generalny Yara, z okazji uruchomienia instalacji w zakładzie w Porsgrunn.

Zobacz też: Nordzucker i Yara wspólnie ograniczą CO2 z buraków cukrowych

Szwedzka spółdzielnia Lantmännen jako pierwszy dystrybutor ma „zielony” nawóz w swojej ofercie. Holsether uważa partnerstwo z Lantmännen za pozytywny przykład tego, jak współpraca może przyczynić się do dekarbonizacji łańcucha wartości w branży spożywczej.

image

Ceny nawozów azotowych mocno w górę, za to nawozy NPK nawet 300 zł taniej!

Redukcja emisji CO2 o 41 tysięcy ton

Zgodnie z informacjami Yara w nowej 24-megawatowej instalacji do produkcji odnawialnego wodoru w parku przemysłowym Herøya wodór jest wytwarzany z wody przy użyciu elektrolizerów zasilanych energią odnawialną i łączony z azotem z powietrza w celu produkcji amoniaku. Powstały w ten sposób „zielony” amoniak zastąpi gaz ziemny jako surowiec, co ma pozwolić na zmniejszenie emisji CO2 o 41 tysięcy ton rocznie w zakładzie w Porsgrunn.

Fabryka nawozów na półwyspie Herøya była dotychczas jednym z największych źródeł emisji CO2 w Norwegii poza przemysłem naftowym i gazowym, emitując około 800 tysięcy ton CO2 rocznie, co wynika z danych firmy.

Źródło: AgraEurope

Fot. Tim Carlsen/Yara

Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. lipiec 2024 04:29