StoryEditor

Mocznik z inhibitorem. Jaki wybrać?

Nawozy azotowe określane jako stabilizowane, mają dwa mechanizmy działania. Który wybrać? Ten z inhibitorem nitryfikacji, czy ureazy? Odpowiadamy, czym się różnią i jak działają.

18.02.2025., 08:37h

Stabilizowany azot

W sprzedaży na rynku nawozów wyróżniamy dwa rodzaje stabilizowanych nawozów azotowych:

  • z inhibitorem nitryfikacji,
  • z inhibitorem ureazy.

Zobacz także: Import i eksport nawozów z Polski. Ile wynosi i kto kupuje polskie nawozy?

Inhibitor nitryfikacji - jak działa?

Zadaniem inhibitorów nitryfikacji jest ograniczenie rozwoju bakterii Nitrosomonas oraz zmniejszenie tempa mikrobiologicznych przemian z jonów amonowych do jonów azotanowych. Oznacza to po prostu utrudnienie utlenienia azotu amonowego, który jest zawarty w nawozach do formy azotynów, a w kolejnym etapie do formy azotanów.

Jak podają naukowcy inhibitor ten, może ograniczyć proces nitryfikacji nawet o połowę. Takie hamowanie procesów trwa mniej więcej od czterech do nawet ośmiu tygodni i zależy oczywiście od temperatury gleby. Im wyższa temperatura, tym efekt krótszy.

Ponadto inhibitory nitryfikacji zmniejszają ryzyko osadzania się azotanów w glebie i pozwalają uniknąć emisji gazowych N-związków, takich jak podtlenek azotu.

W jakich nawozach stosowane są inhibitory nitryfikacji?

Nawozy z inhibitorem nitryfikacji można stosować zarówno przedsiewnie, jak i pogłównie, a rekomendowane są do nawozów, które w składzie zawierają formę amonową, a także amidową, jak np. saletra amonowa, saletrzak, czy RSM.

Inhibitor ureazy - jak działa?

W drugiej grupie stabilizowanych azotów znajdują się te posiadające w swoim składzie dodatek inhibitora ureazy. Zadaniem inhibitora ureazy jest zahamowanie w glebie enzymu ureazy, który prowadzi do rozkładu mocznika. Forma azotu NH2, zawarta m.in. w moczniku czy RSM nie jest dostępna dla roślin, a już nawet po niecałym dniu potrafi przekształcić się w formę węglanową i kolejno w formę amoniaku, który jest lotny.

Jak podają producenci inhibitor ureazy, potrafi zapewnić ochronę formy amidowej nawet o 10 dni. Dlatego też nawozy mocznikowe, zawierające dodatek inhibitora ureazy mogą zmniejszać straty azotu, a tym samym na straty pieniędzy zainwestowanych w nawóz. Podobnie jak w przypadku inhibitora nitryfikacji, długość działania, zależy od temperatury gleby. Im wyższa, tym krótsze działanie.

image

Czy nawozy zmieniają pH gleby?

 

Bernat Patrycja

Fot: Khamiuk

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. luty 2025 14:39