Znaczenie mikroelementów w uprawie zbóż ozimych
Mikroelementy biorą udział w wielu reakcjach metabolicznych i trudno jest określić, które z nich są najważniejsze w danym momencie. Jednym z najistotniejszych procesów za które odpowiadają mikroelementy jest metabolizm azotu azotanowego pobieranego przez roślinę z gleby.
Powodem dla którego powinniśmy dokarmiać rośliny mikroelementami jest unikanie ukrytych niedoborów i zwiększenie udziału aktywnych składników odżywczych w roślinie. Najłatwiej wyjaśnić to przytaczając prawo minimum Liebiga, który zobrazował organizm jako beczkę której pojemność zależna jest od najkrótszej klepki, analogicznie do rozwoju rośliny który będzie ograniczany pierwiastkiem występującym w niedoborze.
W które składniki pokarmowe zasilić zatem zboża ozime wiosną?
Zawartość mikroelementów w nawozach powinna pokrywać zapotrzebowanie roślin w optymalnym dla nich czasie tj. na początku wiosennej wegetacji.
Jak widzimy w powyższej tabeli, na przełomie marca i kwietnia pszenica pobiera małe ilości mikroelementów (Boru, manganu, cynku i miedzi) w porównaniu do azotu czy potasu, aczkolwiek to właśnie te mikroelementy powinny zostać dostarczone rośliną aby podtrzymać prawidłowy wzrost i rozwój w dalszych etapach wegetacji.
Forma ma znaczenie
Na rynku nawozowym znajdziemy setki produktów z mikroelementami, jednak co warunkuje przewagę jednych nad innymi? Podczas wybierania nawozów mikroelementowych powinno nam zależeć na formach szybko przyswajalnych. Spośród tlenków, wodorotlenków czy soli to chelaty są najczęściej wybierane ze względu na intensywność pobierania tych form przez rośliny. Poniższy wykres przedstawia jak forma danego pierwiastka wpływa na jego lepszą i szybszą przyswajalność przez roślinę.
Biostymulacja wsparciem dla pobierania składników odżywczych
Stosowanie substancji o działaniu biostymulującym takich jak kwasy humusowe i oligopeptydy wspiera pobieranie i wykorzystanie zastosowanych składników odżywczych poprzez modyfikację warunków na powierzchni liści (zwilżanie, przyczepność – działanie adiuwantu), a następnie, jako substancje naturalne, bezpośrednio włączają się w metabolizm roślin. Synergizm składników pokarmowych wraz z biostymulantami niesie ze sobą również takie zalety jak poprawa wzrostu korzeni i stabilizację gospodarki wodnej rośliny. Jest to wyjątkowo istotne podczas tegorocznej wiosny ze względu na przedłużające się intensywne opady. Warto również wspomnieć o betainie która ma szczególne znaczenie w redukcji stresu. Roślina naturalnie wytwarza tę substancję jako element odpornościowy. Dolistne stosowanie betainy w czasie, gdy spodziewamy się warunków stresowych, zapewnia lepsze przygotowanie rośliny na stres abiotyczne, takie jak wiosenne wahania temperatury i wilgotności.
FORTE – kompleksowe nawozy dolistne wiosną
Nowa seria w pełni rozpuszczalnych (niezawiesinowych) nawozów dolistnych zastępujących serię FORTESTIM. Dzięki szerokiej gamie składników odżywczych (chelaty i kompleksy) skuteczniej niwelują ukryte niedobory i zaspokajają zapotrzebowanie upraw w mikroelementy. Zawartość składników organicznych (kwasy humusowe, oligopeptydy, betaina), zapewnia optymalizację upraw pod kątem czynników stresowych będących następstwem niekorzystnych warunków klimatycznych. Nawozy FORTE mają na celu poprawę kondycji upraw, szczególnie na początku intensywnego wzrostu wiosną. Nawozy FORTE są dostępne w trzech różnych wersjach (FORTE alfa/beta/gamma) - jako przystępne cenowo rozwiązanie dla każdej uprawy.