StoryEditor

Nordzucker i Yara wspólnie ograniczą CO2 z buraków cukrowych

Nordzucker i Yara chcą zredukować emisję CO2 aż o 25%, stosując innowacyjne narzędzia cyfrowe w uprawie buraków cukrowych. Jak to osiągną?
13.06.2024., 10:45h

Yara i Nordzucker zmniejszają ślad węglowy

Yara Deutschland i Nordzucker AG nawiązały trzyletnią współpracę, aby znacznie zmniejszyć emisję CO2 w procesie uprawy buraków cukrowych. Jak poinformowały obie firmy, do osiągnięcia tego celu wykorzystany zostanie mineralny nawóz azotowy charakteryzujący się niskim śladem węglowym.

W procesie produkcji tego nawozu wodór niezbędny do syntezy amoniaku jest pozyskiwany przy użyciu odnawialnych źródeł energii (OZE). Zastosowanie tego nawozu pozwala obniżyć ślad węglowy produkcji buraków cukrowych nawet o 25%.

Zobacz też: Budżet na obniżenie emisji z rolnictwa powinien wynosić 240 mld!

Nowoczesne nawożenie na 600 ha

Warto dodać, że nawóz ten został już zastosowany na obszarze około 600 hektarów w tym roku. Według informacji podanych przez partnerów, 25 rolników biorących udział w projekcie korzysta także z cyfrowych narzędzi pomiarowych i regulacyjnych dostarczanych przez Yara.

image

Sukces Nordzucker AG: Podwójne zyski i rekordowy wzrost obrotów

Te „precyzyjne narzędzia rolnicze” umożliwiają optymalizację procesu nawożenia, co dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia emisji CO2 na polach. Dzięki dostosowanemu do warunków lokalnych i zrównoważonemu odżywianiu roślin oraz wykorzystaniu najbardziej efektywnej formy azotu możliwe jest dalsze ograniczenie wpływu upraw na środowisko.

Według badania przeprowadzonego przez instytut badań opinii publicznej Ipsos na zlecenie Yara co drugi konsument jest gotów zapłacić wyższą cenę za żywność, która została wyprodukowana bez użycia paliw kopalnych.

źródło: AgraEurope

Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. listopad 2024 15:56