Odporność rozwija się w najintensywniej chronionych uprawach. Globalnie jest to np.
- kukurydza w USA: szarłaty, owies głuchy,
- soja w Ameryce Południowej: chwasty prosowate, szarłat,
- ryż w Azji: chwastnica.
- W Europie Zachodniej, gdzie maksymalne zalecane dawki herbicydów zbożowych nie są już skuteczne np. na miotłę, wyczyńca czy owies głuchy.
- Rekordzistą jest szarłat Amaranthus rudis, biotyp odkryty w 2021 r. w Kanadzie, który wykazał odporność na 5 mechanizmów działania, w tym na glifosat.
Co powoduje odporność chwastów?
Stosowanie ulubionych preparatów powoduje odporność chwastów. W połączeniu z uproszczeniami prowadzi to do zwiększania banku nasion w glebie, co skutkuje trudnym do opanowania zachwaszczeniem – mówił dr Krysiak.
W Polsce mamy potwierdzoną odporność u 14 gatunków chwastów. Jeśli chodzi np. o miotłę czy wyczyńca, to do herbicydowej poprawki wiosennej w zbożach mamy tylko 2 mechanizmy działania.
– Szczególny problem powstaje nie tylko z chwastami jednoliściennymi, ale też dwuliściennymi, np. z szarłatem. Rozpatrując uprawy, np. kukurydzę i buraka to właśnie ten chwast stanowi już teraz bardzo duży problem. Do naszego programu Bayer Forward Farming dołączyło gospodarstwo Kaszewy, w którym płodozmian składał się z kukurydzy, pszenicy ozimej i buraka – mówił Mariusz Michalski z Bayer.
Kilka z substancji stosowanych do odchwaszczania w tych uprawach miało ten sam mechanizm działania. W kukurydzy był to preparat Maister z sulfonylomocznikami, w pszenicy Atlantis, też z sulfonylomocznikiem i w buraku w systemie Conviso preparat bez sulfonylomocznika, ale o tym samym działaniu.
Idealna sytuacja, by w 3–4 lata wyhodować chwasty odporne. Zaproponowane przez Bayer zmiany to:
- w kukurydzy herbicyd Capreno z substancją o innym mechanizmie działania,
- w pszenicy Komplet, Bacara Trio lub Mateno Duo niezawierające sulfonylomoczników,
- a w przypadku buraka przejście na klasyczne odmiany.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 1/2024
czytaj więcej