StoryEditor

Niepokojące zakwaszenie gleb w Polsce

Od wielu lat GUS opracowuje coroczne raporty o stanie krajowego środowiska. Zawierają one analizę wybranych jego elementów, niektórych ściśle związanych z rolnictwem, np. ocenę stanu zakwaszenia gleb w Polsce.
18.12.2020., 10:12h
Zakwaszenie gleb znacząco ogranicza produkcję roślinną i podnosi jej koszty, a poniesione dodatkowe nakłady, np. na nawożenie, jest mało efektywne. Podatność naszych gleb na ten proces wynika w głównej mierze z ich budowy geologicznej. Ponad 90% obszaru Polski ma gleby wytworzone z kwaśnych skał osadowych, powstałych w wyniku wymywania kationów o charakterze zasadowym (Ca2+ i Mg2+). Proces ten stymulowany jest zwykle przez opady oraz niskie temperatury, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

W latach 2016–2019 najwięcej gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych stwierdzono w województwie podlaskim i podkarpackim – od 61 do 80%. W województwach: lubelskim, mazowieckim, łódzkim, śląskim i małopolskim wskaźnik ten wyniósł 41–60%. Najmniejszy ich udział miało natomiast woj. opolskie < 20%. Niekorzystna sytuacja, nawet w województwach o najwyższym wskaźniku zakwaszenia gleb, nie oznacza, że wszystkie pola wymagają drastycznych interwencji nawozowych. Badania pokazują bowiem, że nawet w woj. podlaskim i podkarpackim zabieg wapnowania gleb jest zbędny dla 22 i 14% przebadanych prób (patrz tabela).

Eliminowanie tego niekorzystnego rolniczo stanu wymaga stosowa...
Pozostało 55% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. styczeń 2025 02:19