StoryEditor

Nowe zagrożenia dla upraw kukurydzy w Europie

Bakteryjne więdnięcie kukurydzy, którego sprawcą jest bakteria Pantoea stewartii ssp. stewartii (syn. Erwinia stewartii (Smith) Dye) to nowe zagrożenie dla upraw kukurydzy w Europie.
22.08.2018., 13:08h
Bakteria Pantoea stewartii ssp. stewartii występuje w Ameryce Północnej (USA, Kanada, Meksyk,), Środkowej (Kostaryka i Portoryko) i Południowej (Argentyna, Boliwia, Gujana i Peru), Afryce (Benin, Togo) i Azji (Filipiny, Indie, Korea i Malezja). Była też notowana w kilku krajach europejskich, lecz obecnie występuje tylko na Ukrainie i we Włoszech, gdzie w maju 2018 r. wykryto dwa kolejne jej ogniska. W Ameryce Północnej głównym wektorem patogenu są chrząszcze z gatunku Chaetocnema pulicaria (Coleoptera, Chrysomelidae).

W 2013 r. przechwycono we Włoszech porażone przez bakterię nasiona kukurydzy pochodzące z Polski. Producent nasion wyprodukował go z materiału zakupionego w 2007 r. we Francji i rozmnażał we własnym gospodarstwie. Nasiona pochodzące z porażonej partii przeznaczono na paszę dla zwierząt. Wszystkie inne partie nasion kukurydzy z tego gospodarstwa przebadano na obecność P. stawartii ssp. stewartii i uznane za wolne od patogenu. W trakcie badań prowadzonych przez PIORiN od 2012 r. w próbkach nasion kukurydzy wyprodukowanego na terytorium Polski nie stwierdzono występowania tej bakterii.

Najważniejszym żywicielem bakterii jest kukurydza (...
Pozostało 41% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. styczeń 2025 05:23