Bakteryjne więdnięcie kukurydzy, którego sprawcą jest bakteria Pantoea stewartii ssp. stewartii (syn. Erwinia stewartii (Smith) Dye) to nowe zagrożenie dla upraw kukurydzy w Europie.
Bakteria Pantoea stewartii ssp. stewartii występuje w Ameryce Północnej (USA, Kanada, Meksyk,),
Środkowej (Kostaryka i Portoryko) i
Południowej (Argentyna, Boliwia, Gujana i Peru),
Afryce (Benin, Togo) i
Azji (Filipiny, Indie, Korea i Malezja). Była też notowana w kilku krajach europejskich, lecz
obecnie występuje tylko na Ukrainie i we Włoszech, gdzie w maju 2018 r. wykryto dwa kolejne jej ogniska. W Ameryce Północnej głównym wektorem patogenu są chrząszcze z gatunku Chaetocnema pulicaria (
Coleoptera, Chrysomelidae).
W 2013 r. przechwycono
we Włoszech porażone przez bakterię nasiona kukurydzy pochodzące z Polski. Producent nasion wyprodukował go z materiału zakupionego w 2007 r. we Francji i rozmnażał we własnym gospodarstwie. Nasiona pochodzące z porażonej partii przeznaczono na paszę dla zwierząt. Wszystkie inne partie nasion kukurydzy z tego gospodarstwa przebadano na obecność
P. stawartii ssp.
stewartii i uznane za wolne od patogenu. W trakcie badań prowadzonych przez
PIORiN od 2012 r. w próbkach nasion kukurydzy wyprodukowanego na terytorium Polski nie stwierdzono występowania tej bakterii.
Najważniejszym
żywicielem bakterii jest kukurydza (...