
Duże gospodarcze znaczenie tego zboża ma też odzwierciedlenie w licznych pracach hodowlanych oraz wielu, niemal co roku nowo rejestrowanych odmianach. Na przykład w 2018 r. Krajowy rejestr (KR) poszerzył się o 13 odmian, z czego 4 zaliczane są do grupy jakościowych chlebowych (A), 6 – odmian chlebowych (B) oraz 1 pastewnej (C).
Przy tak obszernej ofercie trafny wybór odmiany do uprawy jest trudny. Z drugiej strony pozwoli precyzyjniej dobrać odmianę do potrzeb i możliwości stanowiska oraz poziomu agrotechniki gospodarstwa. Dla pszenicy ozimej prowadzi się w kraju rocznie ponad 70 tego typu doświadczeń, co pozwala na właściwą ocenę potencjału plonowania odmian, czy reakcji na czynniki środowiska. W tabelach przedstawiono najważniejsze cechy 92 zarejestrowanych odmian pszenicy ozimej. Uszeregowano je alfabetycznie w grupach technologicznych, a podane wartości cech są średnią z lat 2015–2017.
Cały artykuł przeczytasz w nowym wydaniu „top agrar Polska”, na str. 86–93.
Zapraszam do wnikliwego zapoznania się z tym materiałem.
[bie]