Korzystając z wyników PDO pszenicy ozimej znajdzie się odmiany mniej podatne na choroby, wyleganie czy bardziej zimotrawałe, a plonujące na wysokim poziomie. Informacje te pozwolą więc uprawiać zboże efektywnie i mniejszym nakładem kosztów. Informacje te są cenne dla praktyki, chociażby z faktu, że pszenica ozima wciąż pozostaje zbożem o największym znaczeniu w uprawie w Polsce. Mimo dość znacznych wymagań glebowo-klimatycznych powierzchnia jej uprawy jest stabilna i wynosiła w ostatniej dekadzie ok. 2 mln ha.
Duże gospodarcze znaczenie tego zboża ma też odzwierciedlenie w licznych pracach hodowlanych oraz wielu, niemal co roku nowo rejestrowanych odmianach. Na przykład w 2018 r. Krajowy rejestr (KR) poszerzył się o 13 odmian, z czego 4 zaliczane są do grupy jakościowych chlebowych (A), 6 – odmian chlebowych (B) oraz 1 pastewnej (C).
Przy tak obszernej ofercie trafny wybór odmiany do uprawy jest trudny. Z drugiej strony pozwoli precyzyjniej dobrać odmianę do potrzeb i możliwości stanowiska oraz poziomu agrotechniki gospodarstwa. Dla pszenicy ozimej prowadzi się w kraju rocznie ponad 70 tego typu doświadczeń, co pozwala na właściwą ocenę potencjału plonowania odmian, czy reakcji na czynniki środowiska. W tabelach przedstawiono najważniejsze cechy 92 zarejestrowanych odmian pszenicy ozimej. Uszeregowano je alfabetycznie w grupach technologicznych, a podane wartości cech są średnią z lat 2015–2017.
Cały artykuł przeczytasz w nowym wydaniu „top agrar Polska”, na str. 86–93.
Zapraszam do wnikliwego zapoznania się z tym materiałem.
[bie]
StoryEditor
Odmiana to nie tylko plon
Dominującym zbożem na polach jest pszenica ozima, co jest zasługą, m.in. postępu hodowlanego i dopracowanej agrotechniki. Nie byłoby jednak tak dobrych wyników jej uprawy bez wsparcia praktyki bazą danych PDO.