Hodowla odmian GMO
Czy w Ameryce nadal najważniejsza jest hodowla odmian GMO?
Tak, bo musimy mieć najskuteczniejsze cechy biologiczne roślin, niezależnie od tego, czy chodzi o odporność na owady, odporność na choroby, tolerancję na herbicydy. Następnie należy je bardzo szybko przekształcić w najsilniejsze kombinacje genetyczne i przetestować, aby upewnić się, że oba elementy działają razem. Optymistycznie patrzymy też na pozytywne przyjęcie tej technologii również w Chinach i innych rynkach poza Europą.
Zobacz także: Kukurydza to nie tylko odmiany. Jak poprawić jakość zbieranego ziarna i kiszonki?
Czy wszystkie wasze odmiany oferowane w obu Amerykach to wyłącznie odmiany GMO?
Nie wszystkie, ale zdecydowana większość. W USA produkujemy materiał GMO od 20 lat i nie znam ani jednego wiarygodnego przypadku naukowego kwestionującego bezpieczeństwo.
Nad jakimi odpornościami dzisiaj pracują wasi hodowcy?
Wyzwaniem jest odporność na owady, szczególnie w miejscach, gdzie mamy bardziej tropikalne rolnictwo, np. Brazylia i Argentyna. Występuje tam wysoka presja owadów, takich jak np. gąsienica piętnówki amerykańskiej. To duży problem w tym regionie.
Jak ważnym rynkiem jest dla was Europa?
Europa nadal pozostaje bardzo ważnym rynkiem, szczególnie dla nasion i biologicznych środków ochrony roślin.
Konwencjonalna hodowla kukurydzy
Jakie są obecnie trendy w konwencjonalnej hodowli kukurydzy?
Jednym z najważniejszych trendów jest włączenie danych, uczenia maszynowego i hodowli molekularnej, aby przyspieszyć selekcję. Dzięki tym narzędziom jesteśmy w stanie szybciej dostarczyć na rynek nowe odmiany. To jest dla nas pomocne, szczególnie w zakresie przeprowadzania wieloletnich testów laboratoryjnych i polowych przed wprowadzeniem na rynek gotowego produktu.
Jakie macie plany, jeśli chodzi o wprowadzanie nowych odmian w Europie?
We wszystkich sektorach wprowadzamy nowości, szczególnie w zakresie upraw rolniczych, ale i warzyw czy kwiatów. Prowadzimy działalność w zakresie nasion oleistych, a tu szczególnie słonecznik odgrywa ważna rolę.
Zaprawy nasienne
Jak podchodzicie do kwestii zapraw nasiennych w Europie?
Syngenta jest światowym liderem w dziedzinie zaprawiania nasion, dlatego dużo inwestujemy w innowacje w tym zakresie i mamy kilka ekscytujących nowych rozwiązań. Kluczowe są metody biologicznego zaprawiania nasion, które naszym zdaniem będą dość popularne w Europie i innych częściach świata.
Czy planujecie wprowadzić nowe klasyczne zaprawy nasienne w kukurydzy w Europie, np. przeciw stonce kukurydzianej?
Mamy doskonałe rozwiązanie z cechami biotechnologicznymi, ale nie jest ono jeszcze dostępne w Europie, choć bardzo byśmy chcieli.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 11/2024
czytaj więcej
Fot: Andrzej Rutkowski