
Olejarka abisyńska - co o niej wiemy?
Olejarka abisyńska (Guizotia abyssinica) jest gatunkiem ciepłolubnym, pochodzącym z Etiopii. W ciepłym klimacie (Afryka, Indie) uprawiana jest w celu pozyskania nasion, z których tłoczy się olej lub przeznacza je na paszę. W naszych warunkach uzyskanie płodnych nasion jest trudne.
Poszukując ich na rynkach, warto poznać inne jej nazwy. Po niemiecku jest to Ramtillkraut lub po prostu Ramtill, a czasem Gingellikraut czy Nigersaat. Po francusku, czyli u lidera europejskich międzyplonów jest to potocznie nyger, niger lub botanicznie guizotia. Po angielsku jest to ramtil, ramtilla; niger lub nyger seed albo z języka etiopskiego noog.
Zobacz także: Jak wygenerować zysk z międzyplonów?
Cechy międzyplonowe Olejarki:
- szybko kiełkuje;
- początkowo powolny wzrost;
- ostatecznie tworzy dużą biomasę;
- nie drewnieje;
- bardzo wrażliwa na mróz – traci po pie...