Żyzność przede wszystkim
Co to właściwie jest żyzność gleby? W skrócie można ją określić jako zdolność plonotwórczą. Gleba żyzna charakteryzuje się:- odpowiednią zdolnością do magazynowania wody,
- zdolnością do zmagazynowania składników pokarmowych dostępnych dla roślin,
- transpiracją na poziomie zapewniającym możliwość pobrania wody i składników pokarmowych przez rośliny.
Mocne rośliny rosnące na takiej glebie mogą wtedy korzystać z czynnego promieniowania fotosyntetycznego dzięki dużej powierzchni liści.
Ograniczenia nowej WPR
Ograniczenia te mówią m.in. o zmniejszeniu stosowania m.in. nawozów azotowych. W związku z tym gleba, którą będziemy mniej nawozić, musi pozwolić roślinom na wytworzenie odpowiednio silnych i rozbudowanych korzeni, żeby te mogły pobrać składniki bardziej efektywnie, bo będzie ich mniej. Te ograniczenia to także mniej substancji czynnych do ochrony roślin. Wymusi to m.in. mechaniczne zwalczanie chwastów, czy takie zarządzanie płodozmianem, które pozwoli za wykorzystanie dostępnych jeszcze substancji do zwalczania konkretnych chwastów w innych uprawach.Będziemy mieli także coraz mniej substancji grzybobójczych. W tym przypadku liczyć musimy się niestety z mutacjami grzybów, polegającymi na uodparnianiu się na dostępne substancje. Jeszcze większego znaczenia niż teraz nabierze zarządzanie resztkami pożniwnymi, które są naturalnym siedliskiem patogenów, nie tylko grzybowych. Przy niemal całkowitym braku skutecznych środków owadobójczych (na te dostępne szkodniki coraz szybciej się uodparniają) skuteczną walką może być np. płodozmian. Wciąż bowiem inne metody np. biologiczna są niewystarczająco skuteczne i drogie.
Więcej przeczytasz w najnowszym wydaniu „top agrar Polska”.
jd, fot Sierszeńska