
Spotkanie z rolnikami rozpoczęło się od wykładu dr hab. Katarzyny Rębarz – ekspertki firmy w zakresie ochrony fungicydowej upraw (na zdjęciu). Zwróciła uwagę, że błędem jest rozpoczynanie ochrony upraw ziemniaka przed zarazą, wykonując zabiegi środkami kontaktowymi i w pierwszej kolejności na alternariozę. Od kilku lat to zaraza pojawia się na polach coraz wcześniej i zastosować trzeba preparaty o działaniu układowym, np. Ridomil Gold które walczą z infekcją formy łodygowej choroby, porażającej uprawę poprzez zainfekowane sadzeniaki.
Jednym z nowszych środków firmy Syngenta, tylko przeciwko zarazie ziemniaka, jest środek Carial Flex. Jego s.cz. to mandipropamid i cymoksanil, o działaniu wgłębnym i kontaktowym, dzięki czemu jest zalecany do stosowania interwencyjnie i zapobiegawczo. Zalecany termin użycia środka to BBCH 31–91. Jego dodatkową zaletą, zdaniem ekspertki, jest szybkie wnikanie do rośliny, brak oznak odporności patogenu oraz wysoka skuteczność – potwierdzona w badaniach Euroblight.
Do zwalczania chwastów jednoliściennych, m.in. w ziemniaku, buraku cukrowym, cebuli, czy rzepaku Syngenta oferuje nowszy produkt – Zetrola 100 EC, którego s.cz. jest propachizafop – 100 g/l. Środek zalecany jest w pierwszej kolejności do jesiennego eliminowania chwastów, a wiosną do fazy wydłużania pędów. Termin stosowania BBCH 12–30, dawka 0,6–1,5 l/ha.
Obecne na spotkaniu firmy towarzyszące, np. hodowcy, zaprezentowali swoje nowości. Na przykład Bermina firmy Europlant. To średnio wczesna odmiana sałatkowa, typu konsumpcyjnego A, o żółtym miąższu i bardzo gładkiej skórce. Bulwy w trakcie przechowywania wykazują długi okres spoczynku kiełków.
Arsenal jest natomiast nowszą, średnio wczesną odmianą chipsową firmy Agrico Polska. Kolor miąższu ma jasnożółty, typ konsumpcyjny BC, zawartość skrobi ok. 18%. Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka zarejestrowała w 2017 r. wczesną jadalną odmianę Stokrotka. Jej cechy charakterystyczne to biały kwiat, jasnożółty miąższ, kształtne bulwy i średnie wymagania glebowe. Należy do typu B–BC, zawartość skrobi ok. 14%.
Sunshine to nowa, wczesna odmiana jadalna z firmy Solana Polska. jej cechy rozpoznawcze to podłużny kształt bulw, płytkie oczka, gładka i żółta skórka, która szybko dojrzewa. typ kulinarny – B, nie ciemnieje po ugotowaniu. Wczesna odmiana Sunita z firmy HZPC to z kolei odmiana, która w konkursie kulinarnym zdobyła w 2017 r. III miejsce.
Nowością HZ Zamarte z 2018 r. jest średnio wczesna, jadalna odmiana Lawenda. Typ kulinarny B. Ma żółty miąższ i czerwoną skórkę. Kształt bulw okrągły do okrągło-owalnego. Z tego roku rejestracji pochodzą też średnio wczesne odmiany Irmina i Gardena. Pierwsza ma skórkę żółtą, druga – różową.
Elementem bioróżnorodności na prezentowanych kwaterach była uprawa ziemniaka w towarzystwie międzyplonów oferowanych m.in. przez firmę Granum FN. MP–2 to jedna z jej mieszanek poplonowych dedykowanych pod rośliny okopowe. W jej skład wchodzą: rzodkiee oleista (50%), gorczyca biała (35%), facelia błękitna (10%) i koniczyna aleksandryjska (5%). Zalecana norma wysiewu wynosi 25-30 kg/ha.
Galeria zdjęć z wydarzenia – kliknij tutaj.
[bie]