StoryEditor

Szkodniki zbóż - kradną plon i pogarszają jakość. Jak je zwalczać?

Szkodniki kłosa oprócz bezpośredniego wpływu na zdolność ziarniaków do wypełniania asymilatami, wpływają także na cechy jakościowe. Dotyczy to zwłaszcza pluskwiaków. Niestety, mamy coraz mniej możliwości ich zwalczania. Jak zwalczać szkodniki występujące w zbożach?
31.05.2023., 13:05h

Żerujące na kłosach zbóż szkodniki to ryzyko zarówno strat ilościowych, jak i jakościowych ziarna. Pomimo ograniczonych możliwości, dobór właściwego insektycydu i precyzyjny termin wykonania zabiegu to kluczowe elementy ich skutecznego ograniczania. Na plantacjach zbóż w okresie kłoszenia może żerować kilka ważnych gospodarczo szkodników.

Często pomiędzy tworzącymi się ziarniakami można dostrzec liczne kolonie mszyc, szczególnie mszycy zbożowej. Masowo żerując, obniżają masę plonu (poprzez zmniejszenie potencjału tworzenia wysokiej MTZ), a także wpływają na jakość ziarna przez obniżenie zawartości aminokwasów, co wpływa na wartość wypiekową mąki. Dodatkowo na pozostawianych przez mszyce wydzielinach mogą rozwinąć się grzyby sadzakowe, które z kolei wytwarzają bardzo groźne dla ludzi i zwierząt mikotoksyny.


Zobacz także: T3 - zabieg ochrony kłosa. Co na Fuzariozę?

Ciepła pogoda korzystnie wpływa na ich rozwój, na skutek czego w szybkim tempie zwiększa się liczba ich generacji. Próg szkodliwości wynosi średnio 5 mszyc na 1 źdźbło na 100 losowo wybranych źdźbłach. Przenoszenie wirusów o tej porze roku nie ma większego...

Pozostało 88% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 15:12