Efektem 16 lat pracy firmy Fresh Del Monte przy wykorzystaniu bioinżynierii jest różowy ananas. W dużym uproszczeniu to zwykły ananas, ale zawierający naturalny barwnik likopen. Występuje on m.in. w arbuzach czy pomidorach i w ich przypadku nadaje im czerwony kolor. Odmiana ma handlową nazwę Pinkglow Pineapples i jest uprawiana na Kostaryce w Ameryce Środkowej, co trwa zwykle około 20–24 miesięcy. Tam bowiem, jak przekonują jej twórcy są najlepsze warunki do uprawy ananasów. Nowe ananasy mają być mniej kwaśne i jednocześnie słodsze od żółtych.
Ananasy różowe są wysyłane i sprzedawane bez korony liści jak to zwykle bywa w przypadku „zwykłych” owoców. Korona służy do rozmnażania i podczas zbioru zostaje odcięta i wysadzona do gleby – jak podkreśla slogan reklamowy nowych ananasów: „Nie chcemy się stroić przed podróżą”. Opakowanie różowego ananasa można zamówić za 49 dolarów. Na razie nie będzie ich można jednak kupić na rynku europejskim.
jd, Fresh Del Monte
StoryEditor
Tego jeszcze nie było – różowy ananas
Ulepszanie roślin za pomocą hodowli to domena nie tylko naukowców opracowujących odmiany roślin rolniczych. Mądre głowy intensywnie pracują chociażby nad owocami.