Przykładowe gatunki i ich zapotrzebowanie na bor (g/t plonu):
- rzepak – 60–80,
- zboża – 40–60,
- strączkowe – 25–32,
- kukurydza – 12,
- burak cukrowy – 6–12,
- ziemniaki 2–4.
Susza ogranicza dostępność
W warunkach przesuszonej gleby bor wiązany jest w związkach zwanych poliboranami (związki nie zawierające węgla składające się z boru oraz azotu). Bor jest też słabo dostępny na glebach intensywnie lub świeżo zwapnowanych, na stanowiskach o dużej zawartości próchnicy oraz na glebach o niskim pH. Optymalnie dla dobrej dostępności boru pH gleby powinno wynosić 5,5–6,5.W większości polskich gleb występuje niedobór boru. Zebrane dane pochodzące z Okręgowych Stacji Chemiczno-Rolniczych z okresu 2007–2010 pokazują, że na taki niedobór cierpi aż 73% polskich gleb. Dlatego bor należy dostarczać roślinom regularnie, nie tylko ...