
Oferta krajowego rejestru
Na początku 2019 r. do Krajowego rejestru pszenicy zwyczajnej jarej (KR) wpisano cztery nowe odmiany, w tym trzy jakościowe chlebowe (grupa A): Merkawa, Eskadra i Gratka oraz jedną z grupy B – Alibi. Obecnie w KR znajduje się 36 odmian. Jakościowych odmian chlebowych (A) jest 28, odmian chlebowych (B) 5, elitarnych odmian chlebowych (E) 2 oraz 1 odmiana z grupy pastewnych lub innych (C). W rejestrze są także dwie odmiany pszenicy orkisz (Kuiavia, Wirtas) i jedna pszenicy twardej (SMH87). Ten zróżnicowany zestaw pozwala rolnikom na dość swobodny wybór do siewu odmian o pożądanych cechach użytkowych oraz dostosowanych do regionów i możliwości technologicznych gospodarstw.
Różne przeznaczenie
Odpowiednia odmiana i dostosowana do niej agrotechnika warunkuje uzyskanie wysokich plonów, o jakości ziarna zgodnej z kierunkiem jego użytkowania. Inne są bowiem oczekiwania dla odmian przeznaczanych na paszę, gdzie liczy się przede wszystkim wysoka plenność oraz korzystne niektóre cechy rolnicze i użytkowe, a inne dla ziarna użytkowanego na cele młynarsko-piekarskie. W tym przypadku podstawowego znaczenia nabierają pozytywne właściwości przemiałowe ziarna oraz wypiekowe mąki, jak również korzystne cechy rolnicze, np. odporność na wyleganie, czy zdrowotność kłosów. Wybierając odmianę do siewu warto więc wcześniej przeanalizować wyniki badań PDO (patrz tab. 1.)…
Pełny tekst, w tym komentarze dotyczące odporności odmian na poszczególne patogeny, wyleganie informacje nt. jakości ziarna oraz regionalne wyniki plonowania odmian (uwaga – zwykle odbiegające od średnich wartości krajowych) znajdziesz w nowym wydaniu 2/2020 „top agrar Polska”.
[bie]