StoryEditor

Ziemniaki i chwasty to duet bez perspektyw

W ostatnich sezonach woda jest bardzo deficytowym towarem na polach. Chociażby tylko z tego powodu chwasty muszą być z tej rywalizacji wyeliminowane.
24.01.2020., 12:01h
Coraz bardziej dokuczliwe zmiany klimatu, w tym wydłużające się i coraz większe niedobory wody dostępnej dla roślin sprawiają, że rolnicy muszą dbać o ten strategiczny czynnik każdą z możliwych metod. Jedną z nich jest walka z chwastami, które w tej batalii są ważnym konkurentem przez cały sezon wegetacyjny.

W uprawach rolniczych można spotkać niemal 300 gatunków chwastów, jednak na polach występuje ich ok. 20. W zależności od stopnia zachwaszczenia straty plonu mogą wahać się od 10 do 70%. Z klasy dwuliściennych najczęściej występujące chwasty w uprawach ziemniaków to: przetacznik perski, rdesty, gwiazdnica pospolita, psianka czarna, komosa biała, krzywoszyj polny, maruna bezwonna, szarłat szorstki, czy żółtlica drobnokwiatowa. Z grupy jednoliściennych są to: chwastnica jednostronna, owies głuchy, perz właściwy i włośnice.
Z powodu zmian klimatycznych – coraz łagodniejszych zim, długich i ciepłych jesieni oraz skrajnie wysokich temperatur powietrza – obserwuje się ponadto wzrost zachwaszczenia plantacji chwastnicą jednostronną w rejonach, w których dotychczas nie miała ona dużego znaczenia. Zjawisko to występuje np. na Pomorzu Zachodnim.

Dwa okresy krytyczne
W uprawie ziemniaków występują w zasadzie dwa krytyczne okresy zachwaszczenia. Pierwszym jest zachwaszczenie pierwotne. Jest skutkiem m.in. powolnego początkowego wzrostu ziemniaków oraz uprawą roślin w szerokiej rozstawie rzędów. Długi jest czas od sadzenia do wschodów i trwa on 4–6 tyg. i wówczas chwasty mają idealne warunki do rozwoju – doprawione i zasobne w składniki pokarmowe pole, dostępność światła i przestrzeń.
Drugim krytycznym okresem jest zachwaszczenie wtórne, które występuje pod koniec wegetacji ziemniaków. Presja chwastów w tym czasie utrudnia i spowalnia zbiór, sprzyja awaryjności maszyn oraz uszkodzeniom mechanicznym bulw, które gorzej się przechowują. Zdarza się ponadto, że bulwy są poprzerastane przez rozłogi perzu, co dyskwalifikuje je z przetwórstwa

Cały tekst polecam do przeczytania w nowym wydaniu 2/2020 „top agrar Polska”. Stosować herbicydy przed czy po wschodach, czym zwalczać chwasty jednoliścienne, co z reakcją fitotoksyczną roślin, zwłaszcza na metrybuzynę? Odpowiedzi na te pytania i nie tylko znajdziesz właśnie w tym materiale.
[bie]
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:14