StoryEditor

Żniwa na finiszu – niski poziom białka, niskie ceny skupu. Co o żniwach mówią rolnicy z Opolszczyzny?

Na Opolszczyźnie żniwa w pełni. Upalna pogoda po okresie deszczowym sprawiła, że dopiero w połowie sierpnia na polach zaroiło się od kombajnów. Większość rolników zbiera ziarno do własnych magazynów, a dopiero potem będą się zastanawiać, czy sprzedawać, czy dłużej poczekać. Plony są bardzo dobre, ale jakość – słaba. Od początku żniw w pszenicy był słaby poziom białka. Po ostatnich deszczach zaczęły spadać inne parametry, a w niektórych rejonach ziarno zaczęło porastać.
18.08.2023., 11:08h
Przez tegoroczną pogodę żniwa się przeciągnęły, rolnicy o tej porze zwykle byli już po zakończonych zbiorach. Jednak aktualnie rolnicy mają dobre okno pogodowe na kontynuowanie prac. Niestety parametry zbieranego zboża uległy pogorszeniu.

- Jak były opady deszczu, cały tydzień staliśmy, bo nie dało rady wjechać – powiedział Tomasz Grzesik, rolnik z Mochowa.

Przed opadami deszczu pszenica miała dobre parametry, takie jak białko i gęstość. Chociaż wilgotność wynosiła na tamten czas około 15-16%. Teraz jednak gęstość zbieranego ziarna uległa zmniejszeniu, a poziom białka spadł do około 12%.

Tomasz zaznacza także, że bieżące ceny za ziarno wyraźnie odbiegają od tych, które można by uzyskać przy lepszych parametrach. Obecnie cena spadła do poziomu 700-730 zł/t netto, podczas gdy przy optymalnych parametrach można by było osiągnąć nawet 860 zł/tonę.

Ja zaznacza rolnik z Mochowa, aktualnie większość plonów zostaje magazynowana, z niewielką częścią przeznaczoną na sprzedaż.

- Jak na razie magazynujemy, jakieś małe ilości ile się da odwozimy na sprzedaż, ale raczej magazynujemy. Zobaczymy, co będzie dalej – dodał Tomasz Gr...
Pozostało 78% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 07:49