Przygotowanie kiszonki z traw i roślin motylkowatych
Jakość kiszonek w znacznym stopniu zależy od materiału wyjściowego. Zdarza się, że są one robione w pośpiechu lub z niedostateczną uwagą, co wpływa na znaczne obniżenie ich wartości odżywczych. Skutkiem tego jest niezadowolenie z ostatecznego produktu. Kiszonka może wykazywać tendencję do wtórnej fermentacji, której mogą towarzyszyć pojawiające się pleśnie i grzyby, a w konsekwencji mykotoksyny. W polskich warunkach – w zależności od regionu – termin pierwszego pokosu przypada najczęściej w maju.
Trawy przeznaczone do zakiszenia powinny być koszone w takiej fazie rozwojowej, aby miały wysoką wartość pokarmową i dawały najwyższy plon strawnych składników pokarmowych z jednostki powierzchni. Optymalnym terminem koszenia trwałych i polowych użytków zielonych jest stadium zaawansowanego strzelania w źdźbło lub początek kłoszenia dominujących w zbiorowisku traw, natomiast w przypadku roślin bobowatych zaawansowany początek pąkowania. W zależności od siedliska i składu botanicznego różnice mogą wynosić nawet 2-3 tygodnie. Opóźnienie tego terminu powoduje zmniejszenie w roślinach ilości białka ogólnego, a zarazem zwiększenie ilości włókna.
Zbyt wysoka sucha masa kiszonki może negatywnie wpływać na efekty późniejszego ugniatania – taki materiał „sprężynuje”, a powietrze pozostaje obecne między frakcjami masy roślinnej. Natomiast zbyt mokry materiał roślinny może wiązać się ze stratami składników pokarmowych przez liczne wycieki soków oraz ze zbyt wysokim zanieczyszczeniem w postaci np. ziemi lub piasku. Przyczyni się to do rozwoju niepożądanych patogenów (np. Clostridium), rozwoju bakterii kwasu masłowego przez co kiszonka będzie psuć się.
Po co stosować zakiszacze bakteryjne?
W celu uzyskania wysokiej jakości kiszonki dla krów, należy zadbać o to, by procesy fermentacyjne zachodziły w sposób prawidłowy. Proces fermentacji zależny jest m.in. od pojemności buforowej i zawartości cukrów prostych, których ilości różnią się w zależności od terminu zbioru i gatunku rośliny.
Zakiszacze bakteryjne, które zawierają szczepy bakterii kwasu mlekowego stanowią idealne wsparcie w przebiegu prawidłowych procesów fermentacyjnych. Przyspieszają, ukierunkowują zakiszanie oraz ograniczają straty składników pokarmowych i energii w kiszonce. Przykładem takich dodatków kiszonkarskich są produkty z linii Josilac® oraz SiloSolve® FC , zawierające wysoki udział specjalnie wyselekcjonowanych szczepów bakterii kwasu mlekowego.
Nowa gama zakiszaczy bakteryjnych JOSILAC® od marki FARMCHAMPS
Marka FARMCHAMPS oddaje w ręce hodowców gamę unikatowych zakiszaczy bakteryjnych. Szeroki wybór pozwala na optymalne dopasowanie rodzaju zakiszacza do wymagań w gospodarstwie. Zakiszacze Josilac® różnią się od siebie kombinacją szczepów bakterii kwasu mlekowego, koncentracją, wydajnością oraz zastosowaniem. Wspomniane inokulanty można dopasować w zależności od zakiszanej rośliny i suchej masy.
Zawierają dwa rodzaje szczepów bakterii kwasu mlekowego: homofermentatywne i heterofermentatywne. Homofermentatywne bakterie kwasu mlekowego produkują wyłącznie kwas mlekowy. Natomiast heterofermentatywne bakterie kwasu mlekowego w procesie fermentacji wytwarzają oprócz kwasu mlekowego, także kwas octowy i propionowy, które poprawiają stabilność tlenową w czasie skarmiania kiszonki na skutek ograniczenia rozwoju drożdży. Nie dochodzi wówczas do wtórnej fermentacji, której skutkiem jest rozwój drożdży i grzybów pleśniowych odpowiedzialnych za produkcję groźnych dla bydła toksyn.
Czy można otworzyć kiszonkę po 7 dniach?
Wiele gospodarstw boryka się z deficytem pasz objętościowych, który spowodowane jest m.in. niekorzystnymi warunkami pogodowymi, takimi jak gradobicia, nawałnice czy susze. Często hodowcy zmuszeni są do skarmiania bydła zielonkami, które znacznie różnią się strawnością i dostępnością składników pokarmowych, a ponadto bardzo szybko zagrzewają się na stole paszowym.
Rozwiązaniem problemu na kończący się zapas kiszonek mogą być także zakiszacze bakteryjne. Dzięki zastosowaniu innowacyjnego inokulantu SiloSolve® FC można otworzyć kiszonkę już po 7 dniach od zamknięcia i to bez względu na gatunek rośliny. Preparat ten swoją oryginalność opiera na kombinacji dwóch szczepów szybko fermentujących bakterii: L. buchneri oraz Lc. Lactis. Zaraz po zamknięciu zakiszanego materiału SiloSolve® FC zużywa pozostały tlen z przestrzeni powietrznych, tym samym szybciej tworząc korzystne warunki beztlenowe dla pozostałych bakterii. Dodatkowo uzyskanie niskiego pH w tak krótkim czasie pozwala skutecznie ograniczyć rozwój niepożądanych patogenów, grzybów oraz pleśni.
Zakupy rolnicze przez Internet
Błyskawiczny rozwój Internetu, jego ogólnodostępność i wygoda oraz możliwość oszczędzenia czasu, przyczyniają się do tego, że coraz więcej osób robi zakupy w sklepach internetowych. Również marka FarmCHAMPS posiada swój sklep internetowy – sklep.farmchamps.pl, gdzie dostępna jest cała oferta zakiszaczy bakteryjnych z linii Josilac® oraz SiloSolve® FC wraz z pełną specyfikacją.